De zin van overlast melden

Overlast van festivals melden? Bel 14-020 voor festivals die in Amsterdam plaatsvinden en 0900-1852 voor festivals in de Haarlemmermeer.

Luister 's avonds en in het weekend het bandje helemaal af, daarna word je te woord gestaan.

Overlast die niet gemeld wordt bestaat niet. Zo simpel is het. Meld het daarom als je last hebt van festivallawaai of als je bijvoorbeeld je eigen huis niet kunt bereiken doordat er een opstopping is met festivalbezoekers.

Wat we ervaren als geluidsoverlast is heel persoonlijk, het is wetenschappelijk bewezen dat de één nergens last van heeft en de ander in dezelfde omstandigheden gillend gek wordt van hetzelfde lawaai. Daarom telt jouw overlast en niet de norm die de overheid stelt. De overheid moet (en wil) juist horen wat jouw beleving is.

Je zult een antwoord krijgen op jouw melding waarin staat dat alles volgens de norm is. Niets van aantrekken, gewoon volgende keer bij overlast weer melden. Want jouw melding komt wel in de statistieken. En niet jij moet je aanpassen maar de overheid moet bij meer klachten de norm aanpassen. Zolang er geen meldingen van overlast worden geregistreerd is er geen overlast. En wordt dat tegen onze actie gebruikt.

En ben je recent hier komen wonen en wist je vooraf van het festivalllawaai? Tenzij je in in een tentje in de Bretten woont zal je huis de bestemming wonen hebben. Dus als jij als bewoner last hebt van het lawaai is het goed om de overheid daarover te informeren (en dat geldt overigens ook voor vliegtuiglawaai).

Overlast melden op 14-020

De laatste tijd zijn er diverse meldingen van bewoners over overlast van festivallawaai uit Amsterdam gedaan. Dat kan op de website van Amsterdam en telefonisch op 14-020. Uit de meldingen blijkt dat er veel misgaat bij het verwerken hiervan en dan met name met de adressen. Dat resulteert in Straatnaam: Zijkanaal H-weg, Buurt: Noorder IJplas, Buurtcombinatie: Oostzanerwerf en Stadsdeel: Noord. Hilarisch natuurlijk maar ook heel onpraktisch.

Om te zorgen dat onze meldingen op een correctie manier in de statistieken komen en dat handhavers niet in Amsterdam Noord gaan zoeken naar de veroorzaker van onze overlast (werkelijk gebeurd) heben wij een paar tips:

  1. Begin je melding met de mededeling dat je uit de buurgemeente Haarlemmermeerelt. Als het goed is gebruiken ze dan een ander, eenvoudiger formulier. Mochten ze weigeren om een melding van een andere gemeente aan te nemen, leg dan uit dat je een bewonersbrief hebt ontvangen met het 14-020 nummer erin voor meldingen bij overlast.
  2. Ze beginnen altijd met de vraag wie de overlast veroorzaakt, hier volgen de juiste gegevens die je het beste op deze manier kunt verstrekken:
  • Veroorzaker: Dockyard festival
  • Adres: N1 kavel, Wethouder van Essenweg 1
  • Toelichting: gelegen tussen de Westpoortweg, Dortmuiden, de Wethouder van Essenweg en het aangrenzende zijkanaal F
  • Stadsdeel: Nieuw-West

Dus het eerste adres dat ze vragen is in de regel dat van de veroorzaker en niet jouw eigen adres. En daar zijn ze niet duidelijk over, waardoor dat mis gaat. Daarna volgt jouw adres, dat zou probleemloos moeten gaan als ze bij stap 1 het juiste formulier hebben gebruikt.

Als je na 23:00 uur naar 14-020 belt, wordt je doorverbonden met de politie. Als je wilt dat jouw melding in de statistieken wordt opgenomen zal je de volgende dag moeten terugbellen naar 14-020 om deze alsnog door te geven.

Andere variatie is dat ze bij de meldpost aangeven dat de overlast bij hun bekend is, dat ze eraan werken en je vervolgens bedanken voor de melding en een fijne dag wensen. Zonder je gegevens te noteren. Je melding wordt dan ook niet meegenomen in de statistieken. Als je wel wilt dat deze wordt meegenomen dan zal je dat in dit geval dus duidelijk moeten aangeven.