De zin van overlast melden

Overlast van festivals melden? Doe dit dan in de gemeente waar het evenement plaatst vindt. Of in de gemeente waar jij denkt dat de overlast vandaan komt. Zie ook ons overzicht van de grootschalige dance-evenementen van dit jaar.

  • Amsterdam:
    • Overdag tot 19:00 uur: Als je wilt dat je klacht direct in behandeling wordt genomen bel dan naar 14-020. Luister 's avonds en in het weekend het bandje helemaal af, daarna word je te woord gestaan.
    • Als je enige doel is dat je klacht wordt geregistreerd ga dan naar meldingen.amsterdam.nl.
    • 's Avonds vanaf 19:00 uur: Bel naar 14-020. Luister 's avonds en in het weekend het bandje helemaal af, daarna word je te woord gestaan. Verzeker jezelf ervan dat jouw melding genoteerd wordt zodat deze later wordt meegenomen bij de evaluatie van het evenement.
    • Als je enige doel is dat je klacht wordt geregistreerd ga je naar meldingen.amsterdam.nl.
  • Gemeente Haarlemmermeer:
    • Als je wilt dat er direct wordt ingegrepen bel dan naar T. 0900-1852 dan krijg je iemand aan de lijn. Luister 's avonds en in het weekend het bandje helemaal af, daarna word je te woord gestaan.
    • Als je enige doel is dat je klacht wordt geregistreerd ga dan naar haarlemmermeergemeente.nl/taak/schade-en-overlast-direct-melden.

Overlast die niet gemeld wordt bestaat niet. Zo simpel is het. Meld het daarom als je last hebt van festivallawaai of als je bijvoorbeeld je eigen huis niet kunt bereiken doordat er een opstopping is met festivalbezoekers.

Wat we ervaren als geluidsoverlast is heel persoonlijk, het is wetenschappelijk bewezen dat de één nergens last van heeft en de ander in dezelfde omstandigheden gillend gek wordt van hetzelfde lawaai. Daarom telt jouw overlast en niet de norm die de overheid stelt. De overheid moet (en wil) juist horen wat jouw beleving is.

Je zult een reactie krijgen op jouw melding waarin staat dat alles volgens de norm is. Niets van aantrekken, gewoon volgende keer bij overlast weer melden. Wij zijn er niet om overschrijdingen van de norm te melden maar we melden dat wij overlast ervaren. Vervolgens komt jouw melding in de statistieken, die gehanteerd worden bij het maken van nieuw beleid.. En niet jij moet je aanpassen, want teveel geluidsoverlast veroorzaakt gezondheidsklachten. De overheid moet bij meer klachten de norm aanpassen. Zolang er geen meldingen van overlast worden geregistreerd is er geen overlast.

En ben je recent hier komen wonen en wist je vooraf van het festivalllawaai? Als je huis de bestemming wonen heeft en als jij als bewoner last hebt van het lawaai is het goed om de overheid daarover te informeren (datzelfde geldt overigens ook voor vliegtuiglawaai).

Om te zorgen dat onze meldingen op een correctie manier in de statistieken komen en dat handhavers niet in Amsterdam Noord gaan zoeken naar de veroorzaker van onze overlast (werkelijk vaker gebeurd) heben wij een paar tips:

  • Meestal krijg je eerst de vraag wie de overlast veroorzaakt, dus het eerste adres dat ze vragen is in de regel dat van de veroorzaker en niet jouw eigen adres. Pas daarna wordt jouw adres gevraagd.
  • Als je na 23:00 uur naar 14-020 belt, wordt je doorverbonden met de politie. Als je wilt dat jouw melding in de statistieken wordt opgenomen zal je de volgende dag nogmaals moeten bellen naar 14-020 om jouw klacht alsnog door te geven. Er is geen termijn voor het melden van overlast, je mag altijd later nog een melding doen.
  • Andere variatie is dat ze bij de meldpost aangeven dat de overlast bij hun bekend is, dat ze eraan werken en je vervolgens bedanken voor de melding en een fijne dag wensen. Zonder je gegevens te noteren. Je melding wordt dan ook niet meegenomen in de statistieken. Als je wel wilt dat deze wordt meegenomen dan zal je dat in dit geval dus duidelijk moeten aangeven.