Overzicht festivallawaai in Halfweg en omgeving in 2018

Hoor je diepe bassen op de achtergrond, in de verte? Geluid dat misschien niet zo hard is als een dancefestival pal naast je deur maar dat je desondanks na een uur of wat begint te hinderen? En je hebt geen idee waar het vandaan komt? Op deze pagina houden wij bij wat wij in Halfweg en omgeving dit voorjaar en deze zomer zoal aan festivallawaai te verstouwen krijgen.

25 augustus Spaarnwoude Houtrak (Halfweg) - Wooferland

Ooit noemden wij Wooferland een schattig festival. Zo ziet het er ook nog altijd uit, smaakvol, niet te groot, helemaal in harmonie met de prachtige omgeving, leuk. Alleen hebben we inmiddels ook van dit festival zomaar 85 dB(C) tegen de gevel. En dat is toch minder. Gelukkig is het maar één dag. Klachten kan je melden op 0900-1852.

24 - 26 augustus Floridaterrein Vijfhuizen - Mysterieland

Drie dagen lang en met flinke geluidsoverlast voor de direct omwonenden. Het festivalterrein ligt op ca. 8 km afstand dus niet direct naast de deur maar bassen kunnen ver reiken, dus als de wind jouw kant op staat is de kans groot dat ook jij kan meegenieten van het festivallawaai. Klachten kan je melden op 0900-1852.

Spaarnwoude Velsen

Met 8 km hemelsbreed ook een wat verder weg gelegen maar voor de volledigheid hier wel genoemd. Je weet nooit hoe de wind waait, met pech zijn de bassen goed hoorbaar op grotere afstand. In augustus vinden hier drie festivals plaats:

  • 19 augustus Latin Village
  • 18 augustus Dutch Vallye
  • 11 augustus Dance Vallye

25 - 29 juli Ruigoord (Amsterdam) - Landjuweel

En dan was er dit jaar ook weer Landjuweel. Met gunstige wind voor ons geen probleem maar als de wind onze kant op staat betekent dat veel geluidsoverlast.

21 juli 2018 Twiske (Landsmeer) - Welcome To The Future

Hemelsbreed ca 12 km (!) van Halfweg-Noord verwijderd maar met NNW-wind werden zelfs wij dit jaar getrakteerd op de stampende bassen uit het noordoosten. Het festival vindt plaats in een Natura 2000 gebied en gebruikt daarbij vette lichteffecten. Hoe mooi is dat?! Voor meldingen van geluidsoverlast kan je terecht op evenementen@landsmeer.nl of 06-11594693.

14 juli 2018 - N1 (Amsterdam) - Vunzige Deuntjes Nieuw

Festival met veel Hiphop/Urban-stijl muziek, de verwachting was hard, heel hard. En dan kan het zomaar meevallen.

7 juli 2018- Tuinen van West (Amsterdam) - Chin Chin Fest

Raar verhaal. Amsterdam maakt een locatieprofiel voor dit terrein, waarin staat dat er geen dancefestivals gehouden mogen worden; dancemuziek is slechts toegestaan als ondergeschikt onderdeel van het festival. Nou is dancemuziek een muziekstijl maar in het Amsterdamse evenementenbeleid zegt het vooral wat over de hardheid van de muziek en met name de bassen. En dat is bij Chin Chin Fest goed hard, met een stevige line-up op 4 podia van 12:00 - 23:00 uur. Van ondergeschikt belang is hier echt geen sprake. En dit keer zijn er geen smoesjes mogelijk met een uitzondering in verband met 5 mei. Dit keer moet Amsterdam op de knieën en toegeven dat zij festivals belangrijker vinden dan de woon- en leefomgeving van bewoners. Of dat er een onvermogen is om het eigen beleid uit te voeren.

30 juni/1 juli 2018 - Spaarnwoude Houtrak - Awakenings Festival

Groot tweedaags techno festival met veel harde muziek en stampende bassen. Niet op de achtergrond maar allesoverheersend aanwezig. Wel tot in de puntjes georganiseerd, maar ja... die bassen. Ongeacht de windrichting voor omwonenden de hel. Ze staan al 17 jaar direct naast Halfweg-Noord en het geluid was vroeger nog harder, de moderne techniek helpt waardoor het geluid nu iets minder hard is. Maar dat is nog altijd heel erg hard. Dit jaar 40.000 bezoekers en dat zijn er alweer 5.000 meer.

85 dB(C) is door Amsterdam na grondig onderzoek gesteld als haalbare balans tussen evenement en omwonende. Onze gemeente (waar Awakenings wordt gehouden) houdt echter de oude 70 dB(A) aan, met de ellende die kleeft aan een norm die niet is bijgesteld aan 20 jaar techniekverandering en smaakverandering. Het vaak gehoorde 'binnen de norm' verliest dus alle waarde. Die 85 dB(C) is (helemaal) niet leuk, maar soort van onderbouwd. Iedere 3 dB(C) erbij betekent overigens een verdubbeling van het geluid. Awakenings is niet basbewust met gevolgen op kilometers afstand. Dat ligt echt niet aan de wind, maar aan de muZiek. Awakenings geeft aan dat het verschil tussen C en A ± 23-25 dB zal zijn bij de dichtstbijzijnde woningen. Dat betekent dat alles keurig beneden de 70 dB(A) norm blijft met heel veel keiharde bassen. Maar is dat ook keurig beneden de norm van de bewoners? * A is midden en hoge tonen

21 juni 2018 - Ruigoord (Amsterdam) - Solstice Festival

Wij dachten dat de bassen vanuit Ruigoord verleden tijd waren maar vandaag zijn ze toch weer even terug van weggeweest met het Solstice Festival. De wind staat met WNW pal onze kant op zodat we de hele dag mee kunnen genieten van het feest. En dat ging tot diep in de nacht door. De waarnemend burgemeester heeft het in februari in het debat over het evenementenbeleid aangegeven: dancefestivals moeten na 23:00 uur stoppen. Daarnaast geeft de APV aan dat festivals sowieso doordeweeks on 23:00 uur moeten stoppen. Maar blijkbaar geldt dat niet voor Ruigoord, die trekken zich daar nergens wat van aan, dat is een culturele vrijhaven, lijkt op vrijstaat.

En dan hebben we een week later alweer festivallawaai...

9 juni - Philippine Independence Day Picnic - Spaarnwoude Houtrak

Geen dance, geen bassen, maar veel karaoke, en dan blijkt dat dat ook heel hard en irritant kan zijn. Zeker als de wind uit het noorden waait richting onze woningen. Er kwamen veel berichten van geluidsoverlast binnen, gelukkig was het om 20:00 uur over en uit, dat scheelt enorm.

9 juni 2018 - Tuinen van West (Amsterdam) - Komm Schon Alter

Met dank aan de noordenwind hebben wij gelukkig niets gehoord van Komm Schon Alter.

9 juni 2018 - Veerplas Festival (Haarlem)

En toen wou ook Haarlem een dancefestival. Ondanks de noordenwind waren er toch vlagen van het Veerplas Festival te horen. Snap het maar...

2 juni 2018 - Feestweek Zwanenburg/Halfweg

Als de wind niet uit het oosten waait dan waait ie wel uit het westen. De feestweek bestaat al jaren en jaren maar is de pas de laatste jaren goed te horen op grotere afstand en zo ook dit jaar in Halfweg-Noord. Het feest is ruim gedragen door de omwonenden en dat scheelt alles, een groot deel van de bewoners gaat er zelf naartoe.

2 juni 2018 - N1 (Amsterdam) - The Flying Dutch Nieuw

Wind van ons in de richting van The Flying Dutch festival, niets gehoord in Halfweg-Noord. Wel bij de woonwagens aan de Wethouder van Essenweg en de woningen naast het gemaal, maar ja, die liggen dan ook direct naast het festivalterrein. Lees ons uitgebreide verslag

12 mei 2018 - Tuinen van West (Amsterdam) - Kadirga

Klein festival met veel geluidsoverlast voor omwonenden, ze maken muziek die op een afstand veel overlast geeft, met veel geschreeuw. Handhaving wist van niets, moest na de klachtenregen uit Halfweg-Noord eerst nog uitzoeken waar de bron van de overlast lag.

5 en 6 mei 2018 N1 (Amsterdam) - Music On Nieuw

Vond plaats tegelijk met Het Amsterdams Verbond op Tuinen van West, het geluid overlapte en dat gaf een effect hier in Halfweg-Noord dat niet is meegenomen in het Amsterdamse evenementenbeleid. Lees meer in ons verslag

5 mei 2018 - Tuinen van West (Amsterdam) - Het Amsterdams Verbond

Dit festival is tegen de regels van het locatieprofiel in gehouden op Tuinen van West, waar geen dancefestivals gehouden mogen worden. De burgemeester heeft op het laatste moment onder de noemer van een 5 mei festival een uitzondering gemaakt, dan mag het namelijk wel. De helft van de muziek was Hiphop/Urban en dat is voor omwonenden de hel. Maar we hebben nu al gehoord dat onder de noemer van de nationale feestdag er grote kans is dat we volgend jaar weer mee mogen genieten.

3 maart 2018 - Tuinen van West (Amsterdam) - Zeezout

Klein festival bij Het Rijk van de Keizer met slechts 1500 bezoekers en was dankzij de wind die onze kant op stond goed te horen met 83 dB(C) op de gevel, en dat op ruim 3 km afstand. Handhaving wist weer van niets en was maandag nog steeds op zoek in Amsterdam-Noord (!).