Onze adviezen voor het nieuwe evenementenbeleid 2025 van Amsterdam
10 juni 2025
De gemeente Amsterdam organiseert van 6 juni tot en met 23 juni in 2025 de inspraak voor het nieuwe evenementenbeleid. Dan kan iedereen schriftelijk of via de mail een zienswijze indienen. Daarna neemt het college een definitief besluit. Het nieuwe beleid treedt in werking in 2026 in verband met de evenementenkalender voor het jaar daarop. De locatieprofielen gaan in 2027 in.
Vanuit onze vereniging hebben wij de afgelopen jaren goed onderbouwde adviezen verzameld over het beleid en de locatieprofielen van Amsterdamse evenemententerreinen. De gemeente vraagt daarbij om oplossingen van omwonenden. Dit is het laatste moment om invloed uit te oefenen!
Onze voorstellen bieden concrete oplossingen om overlast te verminderen. We willen dat deze adviezen worden opgenomen in het vernieuwde beleid en de locatieprofielen, zodat evenementen beter worden afgestemd op de leefbaarheid in de stad.
De locatieprofielen
Tuinen van West
'Ook het verleden speelt een belangrijke rol in de relatie tussen inwoners en overheid. 'Iets begint altijd ergens.’ Al te vaak wordt het verleden genegeerd. Of is er onvoldoende zicht op emoties, die er al zijn.'
Bron: Overheid van Nu, een platform van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin dit wordt genoemd als een van de 10 belangrijkste valkuilen voor een lokaal participatietraject.
Omwonenden van Tuinen van West gingen er terecht vanuit dat daar geen dance-evenementen zouden komen, maar die kwamen er dus toch. Hierna werd de aanvankelijke specificatie ‘geen dance-evenementen’ geschrapt, ondanks eerdere toezeggingen van de gemeente en het advies van het stadsdeel en in strijd met een juridische uitspraak. Dat zou nu door serieuze participatie kunnen worden hersteld, maar dat is dus niet gebeurd.
Ons standpunt blijft hiermee ongewijzigd. Wij willen geen dance-evenementen in Tuinen van West. Deze geschiedenis moet bespreekbaar worden, uitgesproken worden, opgelost worden. Dat blijft.
- Hier staan wij achter en daarom dringend verzoek om de volgende punten – die al staan al in het concept locatieprofiel – te behouden (en dus niet op de eindstreep te schrappen):
'Geen meteocorrectie; Minimaal 6-8 weken herstelperiode tussen de evenementen met meer dan 3000 bezoekers; Minimaal 2 weekenden zonder een geluidsgericht evenement tussen twee geluidsgerichte evenementen i.v.m. een cumulatie van geluidsoverlast op deze locatie en een goede verdeling tussen de evenementen uit de directe omgeving zoals Unbound en Sportpark De Eendracht; Lichtvervuiling (lasershows en op de omgeving gerichte verlichting) en vuurwerk zijn niet toegestaan; Plus de omschrijving van de locatie.'
- Wij zijn niet tegen evenementen, integendeel, evenementen die passen bij de identiteit van Tuinen van West zijn meer dan welkom! (niet commercieel, kleinschalige ambachtelijke bedrijvigheid, kunst en cultuur, stadslandbouw, gezonde voeding, duurzaamheid, natuurbeleving, innovatie, sport, recreatie, intimiteit, diversiteit en creativiteit bevorderen)
- De evenementen zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Geen hekken meer, houd het gebied open!
- Max. 2.000 bezoekers want:
- Passend binnen de definitie van kleinschalige evenementen;
- Hoe meer bezoekers hoe meer geluidsoverlast;
- De infrasctuctuur kan meer niet aan.
- Indien het college daartoe niet bereid is, verzoeken wij ten minste:
- Het advies van het stadsdeelbestuur met maximaal 6.000 bezoekers en een gevelnorm van 80 dB(C) over te nemen in het nieuwe locatieprofiel, in combinatie met de drie dagen voor grootschalige evenementen zoals opgenomen in het huidige concept;
- Sta dance-evenementen met een maximale duur van 6 uur toe;
- Of bestem Tuinen van West voor concerten vanwege de korte duur bij één band of zanger, en bij meerdere optredens achter elkaar vanwege de pauzes tussen de optredens.
- Het aantal dagen:
- In het concept-locatieprofiel staan 3 dagen met grote muziekevenementen. Dit jaar zijn er (met nieuwkomer Sona) voor het eerst 4 dagen, tot nu toe vonden er altijd al 3 dance-evenementen plaats (en de laatste jaren waren dat er zelfs 2). Bewoners zullen geen verschil in overlast merken met het nieuwe locatieprofiel.
- Kortere op- en afbouw, zodat omwonenden niet onnodig lang buitengesloten worden.
- Houd de kinderspeelplaats open tijdens de op- en afbouw.
- Bassen geven grote overlast, zelfs binnenshuis met deuren en ramen dicht. Het verschil tussen 85 en 83 dB(C) kan niemand horen maar zo staat het wel in het concept-locatieprofiel. Merkbare verlagingen van de gevelnorm bij dance-evenementen zijn:
- Max. 75 dB(C) op de gevel.
- Vanaf 19:00 uur het popspectrum (dat geeft duidelijk hoorbaar minder bassen op de gevel) in combinatie met een gevelnorm van 65 dB(A) (niet de bassen maar de midden en hoge tonen zijn leidend bij het popspectrum).
- Max 80 dB(C) – het aantal decibel dat de Omgevingsdienst al een aantal jaar adviseert en ook het advies van het stadsdeel – in combinatie met een pilot van 2 jaar met dance-evenementen met max. 6.000 bezoekers, max. 2 dance-evenementen-dagen, kortere op- en afbouw met de kinderspeelplaats open tijdens de op- en afbouw en bus 21 niet half maar geheel terug. Daarna evaluatie onder alle omwonenden.
- Neem de referentiepunten uit het locatieprofiel van 2018 weer op in het locatieprofiel en verplicht het gebruik ervan. Want hoe verder de eerste woning is, hoe groter de geluidsruimte word, hoe harder de muziek kan, en hoe groter het (buiten)gebied is met geluidsoverlast.
- Richt het geluid zoveel mogelijk richting het noorden.
- Op basis van de Structuurvisie 2040 en de Ecologische Visie moet de gemeente de tuinparken integraal meenemen in de belangenafweging. De participatie is een politiek proces waarbij het belang van de bewoners centraal moet staan. De wethouder heeft de bevoegdheid om, op basis van een zorgvuldige afweging en in lijn met het stedelijk beleid, te besluiten de onduldbare hinder bij de tuinhuisjes te voorkomen. Mocht een dergelijk besluit juridisch worden getoetst, dan is de kans groot dat het standhoudt, gezien het belang dat de stad zelf hecht aan het behoud en de functie van de tuinparken.
- Beperk de geluidsoverlast van de muziek bij (feesten in) tuin- en sportparken zoals De Eendracht, Tuinpark Tigeno en anderen.
- Vereis een verkeersplan dat de knelpunten écht oplost.
N1
- De veiligheids-issues (bufferzones en A5) goed regelen en vastleggen volgens het juridische bezwaar van GEEN N1.
- Gevelnorm 65 dB(A) bij de woonwagens volgens het advies van de Omgevingsdienst formaliseren in het locatieprofiel.
- Het zou voor 10 jaar zijn, dus stoppen na 2026. Dan vervalt de kruimelregeling en mogen er dus geen uitzonderingen meer gemaakt worden op het bestemmingsplan (zie ook het onderzoeksrapport over N1). Bovendien wordt in 2027 de kavel opgedeeld voor de verkoop en is er mogelijk dan ook definitief de eerste koper.
- Max. 15.000 bezoekers zoals vastgelegd in het onderzoeksrapport over N1.
- Max. 3 dagen:
- Omdat het in de praktijk voldoet! Amsterdam wil toch niet meer evenementen aantrekken dan nodig?
- Ga niet uitsluitend uit van N1, want bassen reiken ver, zeker in het buitengebied, dus kijk ook naar de evenementen in Tuinen van West en Ruigoord, plus in Spaarnwoude Houtrak in de buurgemeente. Dat alleen al bij elkaar – uitgaande van 3 dagen per locatie – geeft kans op 12-15 weekenddagen geluidsoverlast. In de zomerperiode!
- Vanwege de veiligheid zoals vastgelegd in het onderzoeksrapport over N1: bij evenementen niet specifiek bedoeld voor niet-zelfredzame doelgroepen, is het noodzaak om de bezoekende niet-zelfredzame personen alleen onder geschikte begeleiding toe te laten.
Ruigoord
- Hier staan wij achter en daarom dringend verzoek om de volgende punten – die al staan al in het concept-locatieprofiel – te behouden (en dus niet op de eindstreep te schrappen):
'Geen dance events; Op FOH meetpunt(en) het popspectrum (max 6 dB tussen A en C waarde); Verlengde eindtijd niet later dan 01:00 uur (met uitzondering van Landjuweel)'
- Gevelnorm 75 dB(C) in de dag- en avondperiode (tot 23.00 uur) omdat het de praktijk toont dat het kan. De dichtstbijzijnde woningen liggen bovendien op 1 km afstand. Een hogere gevelnorm veroorzaakt dan onnodig veel meer geluidsoverlast in de wijde omgeving.
- Na 23:00 uur: gevelnorm 45 dB(A)volgens het advies van de Omgevingsdienst, het wordt in de praktijk al toegepast, nu nog opnemen in het locatieprofiel en de dB(A) meenemen in de meetresultaten.
- De regels onder Geluid > Specifiek/uitzondering zijn nog altijd verwarrend. Voeg onderstaande informatie toe in het locatieprofiel:
- Eerste punt betreft muziekoptredens
'met kleine zanginstallatie zonder separate basinstallatie'
die onderdeel zijn van een niet-muziekevenement waarbij akoestisch onderzoek en permanente geluidsmetingen volgens het meet- en rekenprotocol evenementen voor categorie I niet vereist zijn. - Tweede punt gaat om muziekevenementen waarbij een akoestisch onderzoek vereist is.
- Derde punt geeft aan:
'Tijdens de optredens wordt permanent gemeten volgens het meet- en rekenprotocol evenementen voor categorie I'
. Dit is alleen is voor de muziekevenementen in het tweede punt, dus voeg het daaraan toe.
Het beleid - onze eigen primaire belangen
- Verplicht de evenementenorganisaties om de real time meetresultaten (die sowieso al vereist zijn) voor omwonenden online beschikbaar te stellen, in zowel dB(A) als dB(C). Goed voor het vertrouwen van de omwonenden. (Event Acoustics – die veel werkt in en om Amsterdam en in de Expertgroep zit – doet dit al op meerdere plaatsen in het land. Het is technisch mogelijk om eventueel stoorgeluid weg te filteren zoals bijv. bij Munisense.).
- Geen grootschalige dance-evenementen in de parken, houd de parken en recreatiegebieden open voor bewoners.
- Voeg een maatstaf toe bij de beoordeling van de evenementen: kijk niet alleen of het past qua geluid en bezoekersaantal, maar kijk allereerst of het evenement past bij de leef- en woonomgeving. Als omwonenden het evenement een warm hart toedragen zal dat enorm schelen in de overlast en de juridische procedures.
- Er kan niet standaard worden aangenomen dat de geluidwering van een gevel 20 dB(A) bedraagt omdat die waarde is gebaseerd op een geluidspectrum dat niet met muziek overeenkomt. Vereis daarom een standaard gevelnorm van 80 dB(C). (Bron: de nieuwe Handreiking Evenementen met luide muziek van NSG)
- Vereis zowel een dB(A)-als dB(C)-norm. Stel de basisnorm op 70 dB(A) en 80 dB(C) ter hoogte van de gevel van de meest nabij gelegen woning.(Bron: de nieuwe Handreiking Evenementen met luide muziek van NSG)
- Als de meest nabij gelegen woning verder weg ligt, plaats dan een referentiemeetpunt op 100 meter van de buitengrens van het evenementengebied, waar de standaardnorm geldt. Doordat meetpunten met deze aanpak op een redelijke afstand komen te staan, voorkomt dit onnodige geluidsoverlast in de wijde omgeving. Betreft onder meer evenementen in parken en de buitenruimte. (Bron: de nieuwe Handreiking Evenementen met luide muziek van NSG)
- Vereis dat het geluidniveau niet hoger mag zijn dan 50 dB(A), én het verschil tussen dB(A) en dB(C) niet groter mag zijn dan 15 dB. Dit betekent dat 50 dB(A) met 65 dB(C) nog net acceptabel is, maar dat 40 dB(A) met 65 dB(C) onduldbare hinder veroorzaakt, omdat het verschil groter is dan 15 dB en de spraakverstaanbaarheid en wooncomfort ernstig worden aangetast. (Bron: de nieuwe Handreiking Evenementen met luide muziek van NSG)
- Laagfrequent geluid (de bassen) heeft een andere impact op de woonomgeving dan 'normale' geluidsbelastingen (waar onze oren op zijn ingesteld). Er is ook zoiets als een hinderlijkheidsfactor. Puur uitgaan van een cijfer zoals 85 dB(C) om de overlast te meten schiet tekort. Het soort geluid en de specificaties ervan spelen ook een rol. Dit moet expliciet worden meegenomen in de afweging.
- Vereis het opstellen van geluidsschermen dicht bij de geluidsbron waardoor de geluidsuitstraling redelijk kan worden afgeschermd. Ze zijn het effectiefst als ze dicht bij de geluidsbron staan. (Bron: de nieuwe Handreiking Evenementen met luide muziek van NSG)
- Stop met uitzonderingen op het beleid en de locatieprofielen!
- Stop met meteocorrectie om onnodige geluidsoverlast te voorkomen. Met meteocorrectie zijn (bij ongunstige wind richting woningen) hogere dB(C)-waarden mogelijk dan de vastgestelde norm.
- De vooraf berekende geluidswaarden worden opgenomen in de vergunning. De vergunning wordt verleend op basis van het te verwachten geluid. Dat is in de lijn van het beleid dat uitgaat van minder geluid als dat mogelijk is. Dus handhaaf de berekende norm en geef in de uitvoering niet meer geluidsruimte dan nodig is. Oftewel, sta niet altijd en onnodig standaard 85 dB(C) toe.
- Wat betreft de buitenfeesten van danceclubs in Westpoort zoals Lofi en Thuishaven (formeel inrichtingen):
- Sta alleen feesten binnen toe, die binnenruimtes hebben niet voor niets strenge regels om geluidsoverlast in de omgeving te voorkomen. Om dan alsnog feesten buiten te houden is niet logisch.
- Mora/14020:
- Houd tijdens dance-evenementen 14020 ook na 23:00 uur open.
- Voeg een aparte categorie 'overlast evenementen' toe.
- Stop met de melding afdoen met dat alles keurig volgens de norm is, maar gebruik de melding voor het verzamelen van waardevolle informatie in de vorm van een slimme enquete over de aard van de klacht.
- Haal HorecaFlex terug of verzorg een nieuwe vergelijkbare dienst. Wel evenementenoverlast verzorgen (want evenementen zonder overlast kan nu eenmaal niet, dat zijn de eigen woorden van de gemeente) en dan geen handhaving die speciaal op die evenementenoverlast is gericht, is echt onacceptabel.
- Neem de definitie dance-evenementen weer op uit pagina 6 van het beleidstuk locatieprofielen 2018.
- Gelast een doorlopend onderzoek naar de samenstelling van de bezoekers van dance-evenementen zoals woonplaats en leeftijd.
Het beleid - algemeen
- Out-of-the-box maar waar een wil is, is een weg: ontwikkel een inpandige locatie voor dance-evenementen met optimale geluidsisolatie en zonder buitenruimte. Wij stellen voor het grote parkeerterrein van Nissan aan de Hornweg in Westpoort hierop te her inrichten.
- Als kwetsbare bewoners thuis of in de buurt niet kunnen vluchten voor de geluidsoverlast, moet hen gelegenheid worden geboden elders te verblijven. Dit kan op medisch advies.
- Daar waar mogelijk het geluid zoveel mogelijk weg van de woningen richten.
- Cumulatie van geluid: voorkom meer dan 3 keer per jaar overlast van evenementen (niet alleen uitgaan van direct naastgelegen locaties want bassen reiken ver, dus kijk ook naar evenementen in buurgemeenten).
- Beperk bastonen van 50 Hz en lager.
- Zorg de huidige regel over de nachtnorm in het beleid behouden blijft:
'Muziekgeluid tijdens evenementen is toegestaan vanaf 11.00 uur tot uiterlijk 23.00 uur. [...] Evenementen met een dance-achtig muziekprofiel worden op voorhand uitgesloten van de ruimere eindtijd vanwege de continue aard en de mate van de belasting.
- Strengere regels (en handhaving!) voor bescherming van de grasmatten en het overige groen. Verbied het kappen van bomen, takken en struiken omdat er bijvoorbeeld (vracht)auto’s rijden of een podium, of keet ‘moet’ staan.
- Houd rekening met de parken die behoren tot het NNN, Natuurnetwerk Nederland, die onder de Omgevingsverordening Noord-Holland vallen, en die moeten voldoen aan nationale en Europese wetgeving inzake naleving van de Wet natuurbescherming en de Vogel- en Habitatrichtlijnen. Om verstoring van broedvogels te vermijden is een wettelijke norm van max. 70 dB(A) van kracht.
- De gemeente kan zich niet onttrekken aan de ‘specifieke zorgplicht’ voor flora en fauna in het Besluit Activiteiten Leefomgeving, dat voortvloeit uit de nieuwe Omgevingswet. Bij de vergunningverlening dient met deze wettelijke verplichting rekening gehouden te worden.
- De bedrijfsstructuur van de festivalorganisatoren moet inzichtelijk worden gemaakt, hoe de omzet tot stand komt, wie er hoeveel aan verdient, bij wie de echte verantwoordelijkheid ligt, wat de binding met Amsterdam is. Dus geen Private Equities gevestigd in het buitenland die vooral uit zijn op koste wat het kost maximale winst, zoeken naar mazen in de wet- en regelgeving, dreigen met juridische procedures, tegenover lokale ondernemers die het vooral om het werk zelf gaat.
Zie ook de adviezen van 21 bewonersinitiatieven, die GEEN N1 mede heeft ingediend.
Belangrijke uitspraak RvS: Geluidniveau binnen moet onderzocht zijn
Het eindrapport van het onderzoek naar de geschiktheid van N1 als festivaltarrein maakt het allemaal goed duidelijk
Artikel van ing. C.A. Nierop over het Amsterdamse geluidbeleid
Onze aanbevelingen voor de vergunningverlening van dancefestivals in Amsterdam
Onze aanbevelingen voor het Amsterdams geluidbeleid (en alle grootschalige open air techno- en dancefestivals in het land)
Dancefestivals - Waarom zo veel en zo luid? Pamflet van GEEN N1 dat pleit voor nader onderzoek naar de hinder en gezondheidsrisico’s van evenementenlawaai
- Eerste punt betreft muziekoptredens