Nieuws 2025

Direct door naar de nieuws items

Naar de nieuws items van 2024 en eerder

Onderzoek naar het werkelijke aantal dance-evenementen in Halfweg en omgeving

Onze standpunten voor het nieuwe evenementenbeleid in Amsterdam

14 april 2025 – Op die dag worden onze beroepszaken behandeld inzake Komm Schon Alter in Tuinen van West en Georgie's Wundergarten en Landjuweel in Ruigoord, allemaal van 2022. De zitting vindt plaats om 9 uur bij de rechtbank aan de Parnassusweg 280, 1076 AV Amsterdam. Je bent welkom om de zitting bij te wonen. Meer hierover op onze pagina over de Polderheuvel.

OVERLAST MELDEN

Dance-evenementen in 2024 in Amsterdam Nieuw-West en Halfweg en omgeving

Onze visie 2022

4 april 2025 – In het kader van de participatie die op dit moment plaatsvindt in Amsterdam hebben wij de tekst verscherpt over het werkelijke aantal evenementen om nog maar eens duidelijk te maken dat het onrechtmatige van het huidige locatieprofiel niet mag leiden tot een voortzetting van die onrechtmatigheid.

3 april 2025 – IJzersterk stuk over de toekomst van open air evenementen in een veranderend klimaat. Hetty Litjes van Stichting Natuurbescherming Zuidoost is een expert op het gebied van de invloed van grootschalige open air dance-evenementen op de flora en fauna. Het stuk is niet alleen waardevol voor de participatie in Amsterdam over de dance-evenementen, maar bevestigt ook onze standpunten over hoe de gemeente Haarlemmermeer haar zorgplicht verzaakt bij de dance-evenementen in het NNN-gebied in Spaarnwoude Houtrak. Komende dinsdag hebben wij een hoorzitting op het gemeentehuis in Hoofddorp over het ontbreken van een dB(C)-norm en over het NNN.

27 maart 2025 – De nieuwe 'Handreiking Evenementen met luide muziek', biedt inzicht in geluidsniveaus en geeft een oordeel over meet- en rekenmethoden, lage tonen, gehoorschade, maatregelen, cumulatie, tijden, duur en aantallen van muziekevenementen. De bescherming van de bewoners en de omgeving is een belangrijk aandachtspunt. Het toestaan van evenementen en het beleid op dit gebied moeten gebaseerd zijn op duidelijke akoestische afwegingen. De door het bevoegd gezag gekozen geluidsnormen voor evenementen moeten duidelijk onderbouwd worden. Kennis over de akoestische aspecten en de hinder als gevolg van evenementen kan niet ontbreken bij het verlenen van evenementenvergunningen. Het toegestane geluidsniveau mag niet leiden tot onduldbare hinder in en om de woningen. Maar wanneer sprake is van onduldbare hinder? De handreiking is een advies van de Nederlandse Stichting Geluidhinder en en geeft duidelijkheid.

17 maart 2025 – Wij hebben twee aanvullende beroepschriften ingediend tegen de vergunningen van Komm Schon Alter 2022 in Tuinen van West en Georgie's Wundergarten 2022 en Landjuweel in Ruigoord. De beide zaken worden tegelijk behandeld op 14 april om 9:00 uur bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Je bent welkom om de zitting bij te wonen!

7 maart 2025Aanvullend bezwaarschrift ingediend over ons handhavingsverzoek inzake de ontbrekende dB(C)-norm en de zorgplicht van de gemeente voor het instandhouden van het Natuurnetwerk Nederland op en rondom de evenementenlocatie. Op 8 april vindt de hoorzitting plaats.

18 februari 2025 – Op dit moment vindt de burgerparticipatie plaats over het nieuwe evenementenbeleid (inclusief de locatieprofielen) van Amsterdam. Er zijn bijeenkomsten gepland waar omwonenden van de 16 grote evenementenlocaties, geïnformeerd worden en hun adviseren kunnen delen. Op amsterdam.nl/evenementenbeleid staat alle informatie hierover, met de data en locaties van de bijeenkomsten.

Daarnaast is er een enquête voor alle betrokkenen.Voor bewoners van Nieuw-West en Halfweg en omgeving staat de enquête hier. Omdat dit de verzamelplaats is van alle adviezen raden wij dringend aan om al je adviezen in de enquête te delen! Je kunt de enquête zo vaak doen als je maar wilt, dus altijd aanvullingen toevoegen. Op onze pagina over de burgerparticipatie staan onze standpunten, voel je vrij om hier gebruik van te maken!

Ondertussen zijn wij in gesprek met zowel het Stedelijk Evenementenbureau als met Tertium, het bureau dat de participatie gaat uitvoeren. Het participatieplan is op basis van de participatieverordening en met ruggespraak van het participatieteam door het Stedelijk Evenementenbureau opgesteld. Tertium is daarna erbij betrokken.

Helaas is de termijn voor de participatie kort. Dat er niet zo vroeg mogelijk in het proces een participatieronde is geweest is heel erg verwijtbaar. Daar wil GEEN N1 duidelijk in zijn. Achteraf advies ophalen op een plan dat zonder de betrokkenen is opgesteld, is niet volgens de goede gewoontes van burgerparticipoatie in het algemeen, maar ook niet volgens de regels van de participatieverordening van Amsterdam in het speciaal. De betrokkenen zo vroeg mogelijk meenemen in het proces staat hoog in de prioriteitenlijst bij burgerparticipatie.

GEEN N1 zet zich (desondanks) in om zoveel mogelijk te adviseren, zodat – daar waar mogelijk – onze standpunten worden meegenomen. En wij roepen onze achterban op om datzelfde te doen! Dus neem deel aan de bijeenkomsten in jouw buurt en vul de enquêtes in!

18 februari 2025 – Vorige week hebben wij zowel het Stedelijk Evenementenbureau als Tertium (het bureau dat de participatie gaat uitvoeren) verzocht om een extra participatiebijeenkomst (en zonodig meer) toe te voegen over de geschiedenis van Tuinen van West en de Polderheuvel en het geheugen van het stadsbestuur en haar ambtenaren.

Dit is van belang voor zowel de betrokken bewoners als het stadsdeelbestuur. Met name het stadsdeelbestuur heeft slechte ervaringen met boze bewoners. Bewoners op afstand houden werkt averechts, er ligt een geschiedenis aan ten grondslag, ga het gesprek daarover aan!

'Het niet kennen en vooral niet erkennen van de lokale geschiedernis en de emoties die daarin opspelen vormen in veel gevallen een eerste obstakel in een participatieproces. Tijdens de voorbeidingen voor een nieuw participatieproces dienen deze emoties een plek te krijgen'.

'Een goede start van een participatieproces omvat het aanspreken van het collectieve geheugen, herinneringen en verhalen van verschillende groepen, verbonden met verschillende periodes, generaties en levensfasen.'

Bron: 'Struikelen over participatie' van Nanke Verloo.

18 februari 2025 – Wij hebben bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van ons handhavingsverzoek aan de gemeente Haarlemmermeer. Hierin verzoeken wij ondermeer om een dB(C)-norm oftewel een norm voor de laagfrequente tonen (de bassen). De gemeente geeft aan dat zij hier pas in 2031 naar gaan kijken. Dat zou betekenen nog minstens 7 jaar bassen in en om je huis. Met ook nog eens kans dat er dan wordt besloten dat een norm voor de bassen ongewenst blijft bij de gemeente.

Het doel van ons bezwaar is dat er dit jaar al geen evenementen meer worden gehouden zonder basnorm. De gemeente hanteert een norm van 70 dB(A) voor de midden en hoge tonen. Dance-evenementen hanteren in het algemeen het house-spectrum, wat betekent dat het verschil tussen de dB(A) en de dB(C) maximaal 14 dB mag zijn. In de regel betekent dit, dat bij een gevelnorm van 70 dB(A) een dB(C)-norm van 85 dB(C) wordt gehanteerd. En daar sluiten wij ons bij aan.

20 januari 2025 – Naar aanleiding van ons raadsadres waarin wij protesteren tegen de wijze waarop bewoners (op een enkele bewoner na) niet zijn betrokken bij het ontwikkelen van de Evenementenvisie van Amsterdam, heeft er een gesprek plaatsgevonden bij de Ombudsman in Amsterdam. Helaas blijft de wethouder – ondanks dat de feiten toch echt anders aangeven – volharden dat zij het niet eens is met ons raadsadres. Het is tenenkrommend, maar we komen wat betreft de Evenementenvisie, dus niet veel verder.

6 januari 2025 - Wij hebben een prejudicieel verzoek bij de Raad van State ingediend als ondersteuning bij ons hoger beroepschrift tegen de vergunning van Awakenings.

Ga door naar het nieuws van 2024 en eerder